Värdelöst Vetande

Jack Johnson
Boxaren Jack Johnson var den som skrattade sist, när han inte fick köpa båtbiljetter p g a sin hudfärg. Båten hette Titanic.

Jaktpiloter
Jaktpiloter får oftare döttrar än söner därför att X-kromosonerna (som ger flickor) i spermierna bättre tål den hårda påverkan av gravitationen än Y-kromosonerna (som ger pojkar).

Joddlande hund
Basenjin är en hund, som inte är som andra hundar. Den kan inte skälla beroende på att dess stämband är annorlunda. Helt tyst är den dock inte, men istället för vanligt hundskall låter den ungefär som om den joddlar.

Johan Strauss
Det har funnits två Johan Straussar som gjort sig kända för sina valser.

Johann Sebastian Bach
1723 fick Bach tjänsten som kantor vid Thomaskyrkan i Leipzig.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)
Tysklands störste diktare och på sätt och vis lärdaste man, trodde att hans rykte mera berodde på hans vetenskapliga än hans litterära arbeten. Men hans bok om ljus och färger, "Farbenlehre" avvek från de flesta vetenskapliga fynd och tolkningar under hans tid och senare. Goethe hade också en geologisk teori som kallades neptunism och som anser att alla berg på jorden har avsatts i havet, som en gång täckte det mesta av världen. Han fnyste åt den konkurrerande vulkanismen, som angav jordens inre hetta som orsak till bergens utformning. Neptunismen är en avvisad kuriositet. Vulkanismen har triumferat. Svensken Berzelius försökte förgäves tala Goethe till rätta.

John Lennon
John Lennons första flickvän hette Thelma Pickles.

John Pimperton
John Pimperton hette mannen som genom ett misstag skapade Coca-Cola.

Jolly Roger
Jolly Roger heter den klassiska piratflaggan, en vit dödskalle med två korslagda benknotor på svart botten.

Jorden
Jorden är inte riktigt platt.

Jordgubbar
Jordgubbsplantan är en ört, men jordgubben är en falskfrukt.

Josef Stalin
Stalin jobbade som meteorolog (inte i Sverige men i Tiflis) - det enda jobb han hade innan han blev en av de sovjetiska ledarna 1917.

Joseph Göbbels
Joseph Göbbels, nazitysklands propagandaminister haltade.

Judereglementet
Judereglementet år 1782 fastställde att judar endast fick bosätta sig i Stockholm, Göteborg och Norrköping.

Julmust
Julmust är en helsvensk uppfinning som omgärdas av lika mycket mystik som Coca-Cola. Julmusten blandades till av kemisten Henry Robert efter ett recept från Tyskland för omkring 100 år sedan. Idag tillverkas essensen till julmust av Roberts AB i Örebro, som ägs av familjen Robert. Oavsett vilket bryggerinamn det står på etiketten kommer essensen från Roberts, med undantag av Bjäre julmust, som är en Coca-Cola produkt (plagiat?).

Järn
I ett hekto järn finns det omkring 1200000000000000000000000 stycken järnatomer.

Jättebröd
Om man kunde ta all den brödsäd som konsumeras i världen under ett år och baka ett bröd som är cirka 4 m brett, 2 m högt så skulle det räcka ett varv runt jorden.

Jätteögon
Jättebläckfisken har världens största ögon.

En del av Goxa.se

© 2019 Goxa.se/Värdelöst vetande


Tidskrifter   Frimärken - Filateli   Svenska fjäll  Vojmådalen   Dagstidningar online   Sportgrodor   Webringar   Älg - skogens konung   Dikanäs - Kittelfjäll   Telefonnummer   Roliga bilder   Topplistor   Webblandning   Roliga historier   Dinmamma historier