Vilda djur
Flodhäst

Hem Flodhäst Giraff Isbjörn Myskoxe Tiger Bildgalleri Webbringen

Levnadssätt

Flodhästar i Lake Manyara Park
Flodhäst
Utseende
Utbredning
Levnadssätt
Fortplantning
Flodhästen och
  människan

Bilder

Flodhästar lever i flockar med upp till 20 individer. Varje flock har ett tydligt avgränsat territorium som markeras med avföring. Äldre hannar lever ibland ensamma men oftast är de ledare för en flock som består av honor, ungdjur och ibland unga hannar. Reviret försvaras genom strider som kan leda till döden för en av rivalerna.

Flodhästar är bra anpassade till livet i vatten. På land svettas de mycket och ibland bränner de sig i solen. De är goda dykare och kan stanna upp till tio minuter under vattenytan. De stänger då sina näsöppningar. Flodhästarnas förmåga att simma är mindre utvecklad. Oftast går de på vattendragens botten eller utnyttjar vattnets lyftkraft.

Oftast använder de natten till att äta gräs. En vuxen flodhäst behöver cirka 50 kg växtmassa per dag. För att nå sina betesplatser vandrar flodhästar ibland fem till tio kilometer och skapar på så sätt tydliga stigar (engelska "Hippo Trails").

Lejon och krokodiler har förmåga att jaga unga flodhästar men det händer mycket sällan på grund av att föräldrarna försvarar sina ungar.

© 2022 Vilda djur/Goxa.se

En del av Goxa.se


Källor: Wikipedia och Wikimedia Commons. Enligt GNU

Tidskrifter   Frimärken - Filateli   Svenska fjäll  Vojmådalen   Dagstidningar online   Sportgrodor   Webringar   Älg - skogens konung   Dikanäs - Kittelfjäll   Telefonnummer   Roliga bilder   Topplistor   Webblandning   Roliga historier   Dinmamma historier